uncategorized

Riscurile unui acoperis metalic

Am să vă expun o situație foarte neplăcută, pe care o întâlnim destul de des. Pe care cu toții o putem vedea atunci când călătorim prin țară, în toate județele țării, dacă ne uităm puțin mai atent. O situație pe care nu și-o dorește nimeni, dar totuși va continua să apară și în viitorul apropiat sau îndepărtat.

Și anume decolorarea, exfolierea vopselei, apariția ruginei, deformarea formei colților de tablă, infiltrarea apei prin acoperiș, montajul defectuos.

Pozele de mai sus sunt de la o lucrare în care s-a montat tablă achiziționată dintr-un magazin de construcții cunoscut la nivel național. Se poate observa că sunt folosite loturi diferite de tablă, iar calitatea este vizibilă și pentru dumneavoastră. Acesta este cel mai bun exemplu de ce nu trebuie să se întâmple. Mă ridică în cap când văd astfel de situații. Rugina, decolorarea, exfolierea, tot pachetul de “beneficii”.

Aceasta este situația care apare atunci când achiziționăm un acoperiș metalic din surse necunoscute, neconforme, fără să cunoaștem originea și producătorul tablei, fără să cerem fișe tehnice, declarații de conformitate, certificate de calitate înainte de a achiziționa acoperișul. Sau când contractăm un meșter sau o firmă de construcții care nu este specializată în montajul acoperișului metalic.

Dacă facem acest lucru, risipim banii câștigați cu greu, jucându-ne ruleta propriei case și întâmpinând problemele care vor urma. Unii oameni ne caută pentru a le oferi soluții la aceste probleme, iar eu îi aud la telefon cât sunt de disperați sau chiar plâng.

Dar să le luăm pe rând, să le înțelegem mai bine, pentru a ști cum putem preveni acest tip de probleme.

Decolorarea

Este normal să apară o decolorare a vopselei, dar acest lucru se va întâmpla în zeci de ani, uniform pe toată suprafața acoperișului și va fi vizibil cu ochiul liber doar după ce perioada de garanție asigurată de producător se va finaliza. În caz contrar, trebuie să vă contactați furnizorul pentru a vă schimba învelitoarea metalică cu probleme, în perioada de garanție.

Aceste decolorări apar în general la acoperișurile achiziționate de la anumite producători recunoscuți pentru calitatea slabă a tablei pe care o presară și o comercializează; îi puteți găsi pe diferite forumuri sau alte site-uri unde oamenii își împărtășesc necazurile. În domeniul nostru, chiar există glume despre unele reclame care pretind că acoperișul lor ține “N” generații sau “N” vieți, toate fiind valabile și bune “Atâta timp cât nu trăiești mult”.

Mai grave sunt situațiile când cumpărați din stocul disponibil un acoperiș dintr-un depozit, magazin sau un magazin cash & carry, iar componentele acoperișului sunt de la producători diferiți, de cele mai multe ori nici măcar nu știți cine le produce, de unde sunt importate, când sunt produse, detaliile tehnice ale produselor. Dar tendința este să vă atragă promoțiile, prețul accesibil și faptul că le puteți achiziționa pe loc, fără să mai așteptați sau să căutați alte variante.

Aici apar cele mai multe probleme, nu aveți un certificat de garanție, nimeni nu vă garantează nimic. Nu știți cui să vă adresați pentru ajutor. Depozitele cumpără de obicei de la cine le oferă cel mai bun preț în momentul respectiv, poate nici măcar ei nu mai știu cine a produs acoperișul dumneavoastră. De multe ori sunt oferte pe piață pentru produse importate din China, India sau alte locuri, la prețuri incredibil de mici, dar incredibil de riscante. Pentru că nu știți ce cumpărați și iar jucați la ruletă. Dar așa cum sunt oameni care iubesc jocurile de noroc, întotdeauna se vor găsi clienți și pentru astfel de produse.

Depozitele pot cumpăra coamele de la un furnizor, profilele fronton de la altul, țigla metalică de la altul, și așa mai departe. Ele pot arăta la fel în momentul achiziției, dar în timp se vor comporta diferit; în acest caz, apar de obicei decolorări neuniforme. Iar acoperișul poate arăta în timp ca și un câine dalmatian. Lucru pe care îl putem observa atunci când călătorim prin țară, fără să fim experți.

Să dau și un exemplu din practică.

La un client care avea acoperișul cumpărat de la noi în 2014, am întâlnit o situație neîntâlnită până atunci. Lângă casa lui era un așa-numit depozit improvizat de unde se descărca/incărca stabilizantul (acel amestec de ciment, aditivi, etc.) pentru drumul care urma să fie asfaltat. Iar acoperișul era murdar de acel praf. După câțiva ani, s-a finalizat drumul, iar clientul a încercat să-și spele cu un jet de apă acoperișul, dar în partea de sud, acel praf s-a cimentat oarecum pe acoperiș și a deteriorat vopseaua. După cum vedeți, în zona de suprapunere a colilor, temperatura a fost mai mare, iar cimentarea respectivă s-a realizat mai puternic. Acoperișul a fost realizat din același rulou de tablă, iar colile sunt dintr-o bucată, fără suprapuneri pe lungime. Acoperișul nu prezenta probleme tehnice, cuprinse în certificatul de garanție, exfoliere, rugina, decolorare. Dar am schimbat acoperișul gratuit în 2021 fără nici un cost din partea beneficiarului, fiind în garanție, fiind și singurul acoperiș cu care am avut probleme.

Exfolierea

Tabla, când pleacă din oțelărie, are pe ea o vopsea care are anumite specificații, adică este produsă pentru o anumită utilizare. Vopseaua din poliester trebuie să aibă minim 25 μm (microni) pentru a fi utilizată la exterior, iar tot ce are o grosime mai mică trebuie folosit doar la interior.

Sunt disponibile și vopsele din poliuretan cu grosimi de minim 30 μm, care oricum au o durată de viață și garanție dublă față de cele din poliester. Suntem vopsele Greencoat ale celor de la SSAB Suedia, care au parametri tehnici similari cu cele din poliuretan, dar sunt mai prietenoase cu mediul.

Dar exfolierea nu apare la vopselele de mai sus, ci la cele care au grosimea mai mică de 25 μm sau care nu sunt produse special pentru exterior. Iar motivul pentru care le vedeți pe case este simplu: prețul mic. Și dacă nu suntem atenți la acest aspect, ne poate da bătăi de cap.

Apariția ruginei

Zincul este cel care vă protejează acoperișul metalic de apariția ruginei. Zincul este aplicat printr-o baie a tablei decapate la o temperatură de topire a zincului, pe întreaga suprafață de tablă, pe ambele fețe. Formele ca și niște cristale din zinc, vizibile cu ochiul liber, ne arată acest lucru.

Zincarea se poate realiza în forma pură de zinc sau în aliaj cu aluminiu sau magneziu pentru a preveni patinarea zincului (pierderea unei anumite cantități în timp). Este foarte important ca această zincare să fie realizată pe toată suprafața tablei, la aceeași grosime. Este bine ca tabla să provină de la o oțelărie cunoscută, de renume, care are grijă de acest aspect important. De aceea noi comercializăm produse care sunt fabricate din tablă fabricată de oțelării din Uniunea Europeană.

În cazul în care zincarea nu este realizată corect, la o grosime minimă de 140 g/mp de zinc, pe toată suprafața, va apărea cu siguranță rugina. Dar producătorii serioși cum sunt SSAB Suedia, nici măcar nu produc rulouri de tablă cu zinc sub 275 g/mp. Iar ce vă recomand eu este să mergeți pe minim 275 g/mp de zinc, 185 g/mp de AluZinc sau 150 g/mp de ZincMagneziu.

De exemplu, pot să mă declar un fan al tablei cu acoperire de aliaj aluminiu-zinc-siliciu în proporție de 55%-43,40%-1,6%, cu o concentrație de 185 g/mp. Tabla este disponibilă în grosimi de 0,5 mm, 0,7 mm, 1 mm și o livrăm în forme de tablă cutată, cu click sau piese speciale. Cred că în jur de 20 000 mp sunt livrați anual, iar aceștia arată după mulți ani fără urme de patinare sau orice urmă de uzură. Aici aveți o hală construită în 2013, în județul Alba, și puteți vedea cum arată după 9 ani.

Am mai întâlnit cazuri în care rugina apare în zona de tăiere a modulului. Tabla a fost deteriorată pe linia de producție, în momentul presării.

În fabricile unde producem acoperișurile pe care le livrăm, la presare se pulverizează ulei mineral, care nu permite zgârierea la presare și apariția unor astfel de probleme.

SSAB Suedia ne spunea că unul dintre factorii care mai pot fi, ar fi materialul din care este făcută tabla. Din analizele lor au descoperit că unele table sunt produse din fier reciclat sau fier care nu are compoziția chimică bună, iar la presare apar microfisuri ale materialului. Ei fiind printre singurii din lume care produc tablă doar din minereu de fier, având la dispoziție și cel mai bun minereu de acest tip.

Dar nu uitați că zincarea este foarte importantă, și nu neglijați acest aspect. Informați-vă și aflați ce grosime de zinc aveți pe acoperișul pe care urmează să-l achiziționați. Sunt o mulțime de oferte și de producători care nici măcar nu specifică acest lucru, ba chiar îl dau la întors când li se cer documentele de origine ale tablei, care să arate cât zinc are tabla lor, de parcă ar fi ceva secret de stat.

Deformarea formei colilor de tablă

Cauzele apariției deformării pot fi mai multe, iar de cele mai multe ori cauza este grosimea mult prea mică a tablei. Iar când o tablă este prea subțire, ea nu poate avea rezistența mecanică la încărcările de vânt, zăpadă, la dilatații și contracțiile care au loc în timpul anilor. Și începe să se deformeze, uneori chiar să cedeze. Aici puteți vedea tablele cu grosimi de 0,25 mm – 0,4 mm, pe care le întâlniți în magazine și pe internet, grosimi de la care nu putem avea așteptări mari.

Am mai întâlnit table facturate la o anumită grosime, dar în realitate grosimea era mult mai mică, sub pretextul că grosimea de pe factură poate avea toleranță negativă. O minciună totală, oțelăriile livrează ceea ce se comandă. Sunt situații în care nici măcar nu este specificată grosimea în factură. Vă rog să cereți un micrometru de la un prieten sau cumpărați-vă unul, costă între 40-60 de lei, dar puteți evita o teapă de zile mari.

Noi garantăm că grosimea produselor noastre este cea reală, fără toleranță negativă, iar în cazul în care greșim, refacem toată comanda.

Am întâlnit situații în care cauza era lețuirea incorectă, fixarea în șuruburi incorectă, montajul pe lemnul umed care, la uscare, se deformează. Trebuie atenție la aceste lucruri, în caz contrar rezultatul nu va fi cel dorit.

Chiar dacă bugetul nu vă permite să cumpărați lemn uscat, cumpărați-l înainte cu una sau două luni înainte de montaj, așezați-l pe o suprafață dreaptă, cu spațiu între capriori delimitat de niște leaturi. Într-un loc aerisit, într-un loc în care bate soarele pe piesele din lemn.

Se va lucra mai bine, fiind lemnul mai ușor și neavând deformările din timpul uscării. Nu sunt expert în dulgherie, dar văd aceste aspecte zi de zi pe șantiere și văd beneficiari supărați din cauza acestor lucruri care se văd ulterior montajului. Iar ulterior nu mai puteți face nimic, decât să demontați și să montați din nou.

Mai jos aveți o poză cu o pazie îmbrăcată în profile din tablă fălțuită în partea de sus, montată pe lemn verde, iar după uscare vedeți cum a deformat forma profilelor. Nu arată estetic deloc. În acest caz, puteți scoate șuruburile de fixare, așezați corect tabla și fixați din nou în șuruburi, dar în aceleași găuri date în tablă.

Infiltrarea apei prin acoperiș

Cauzele sunt multiple, poate fi panta prea mică pentru învelitoarea aleasă, montajul defectuos, profile de închidere realizate incorect, condensul vaporilor de apă…

Fiecare tip de învelitoare, metalică, ceramică, oricare ar fi ea, are o pantă minimă sau maximă la care se recomandă montarea. Să luăm exemplul unui acoperiș care are o înclinație de 6 cm/ml, și se montează o țiglă metalică presată cu cuța de 2 cm la lungimea modulului de 35 cm. Învelitoarea va anula 6 cm din înclinație, iar înclinația reală a fiecărui modul va fi 0, iar de acolo începe “distracția”. Nu râdeți, că am văzut multe astfel de lucrări.

Aveți aici un exemplu, unde bineînțeles că s-a intervenit cu așa-numitele “soluții”, silicon, spumă, benzi etanșare. În casa scării erau urme de la infiltrări până la parter, urme de rugina de la armăturile blocului, în apartamentul de la mansardă după 10 ani nimeni nu a avut curajul să se mute, pentru că erau negri pereții. Dar în astfel de situații, poate să se fi deteriorat și lemnul. Pericolul fiind mult mai mare decât doar infiltrarea apei. Bineînțeles că asociația de locatari caută cel mai bun preț, pe care cu siguranță l-au găsit, că doar asta au căutat și la ultimele “reparații”.

Înțeleg, siliconul nu este întotdeauna o soluție adecvată. Da, există anumite produse care pot fi folosite pentru etanșare, care aderă chimic, sunt rezistente la UV și rezistente în timp. Totuși, acestea nu înlocuiesc în mod ideal închiderile prin faltuire.

Vă rog să postez niște poze mai jos, ca să vă uimiți puțin. Doar așa veți vedea ceea ce eu numesc “invenții dureroase”, pe care le-am întâlnit.

La montajul defectuos există foarte multe situații, iar veți fi uimiți să vedeți cât de inventivi pot fi unii oameni. Suruburile date în afara suportului de lemn, uneori scoase și lăsate cu o mică gaură, suficientă pentru infiltrarea apei.

Îmbinări pe lângă hornuri montate cu silicon, masticuri, benzi de etanșare, sau alte soluții de acest gen. Pe lângă horn, există o singură soluție bună, dovedită în timp de sute de ani, pe care o recomandăm și care funcționează de minune: FALTUIREA. Orice produs chimic de lipire sau etanșare are o durată de viață limitată, dar faltuirea corectă nu. Faltuirea va ține atât timp cât va ține tabla.

Am mai întâlnit situații în care acoperișul era montat corect, dar nu se lăsa spațiu de ventilare, iar vaporii condensau sub acoperiș. De aici, puteți trage concluzia că s-a format apă, mucegai, iar structura de lemn a acoperișului a fost afectată.

Sau membrana anticondens era spartă, deteriorată, de proastă calitate, ceea ce, bineînțeles, a favorizat accesul apei.

Ventilarea acoperișului, indiferent de natura lui (tablă, ceramică, beton, șindrila bituminoasă), este extrem de importantă, mai ales când vorbim despre mansardarea acoperișului.

Am întâlnit o mulțime de lucrări la care era montată șindrila bituminoasă fără membrană anticondens, fără spațiu de ventilare. Montată conform specificațiilor comerciantului de șindrile, conform căruia șindrila nu face condens ca și tabla și nu sunt necesare. Dar după câțiva ani, în special deasupra băilor, capriorii încep să cedeze și să se rupă. Bineînțeles, că și mucegaiul este prezent în casele oamenilor de mulți ani.

Iar beneficiarul trebuie să refacă structura acoperișului, să schimbe învelitoarea, pe banii și pe nervii lui, bineînțeles.

Când vedeți primele semne de infiltratii, urme de condens, capriori umezi, pete pe perete, chemați un specialist. Chiar dacă vă cere o anumită sumă de bani pentru deplasare, nu ezitați să-l chemați. Oamenii buni nu sunt gratis, așa să știți.

Poate ajuta și citirea unor păreri pe forumuri, dar mie personal îmi place să-mi iau informațiile doar de la oameni cu experiență în domeniul despre care discută. Pentru mine asta înseamnă credibilitatea informației pe care o primesc.

Informați-vă din mai multe surse credibile de informare, pentru a fi siguri că luați deciziile corecte pentru nevoile dumneavoastră. Locuiți cu familiile voastre în aceste locuințe, și probabil vă doriți să fiți fericiți și în siguranță.

Așa că nu faceți experimente, lăsați-i pe alții să le facă. Căutați oameni competenți, produse de calitate, probabil veți plăti cu 10-20% mai mult, dar nu veți regreta.

Cei mai mulți clienți caută prima dată “prețul cel mai bun” și eventual după aceea câteva informații. Eu vă recomand să căutați multe informații, și ulterior, pe baza informațiilor acumulate, să căutați un preț corect pentru ceea ce doriți.

Când am timp, voi mai continua să completez cu informații.

Mă bucur că ați citit până aici, și sper să vă fie de folos, timpul acordat citirii acestui text.

Dacă ați găsit greșeli, sau lucruri cu care nu sunteți de acord, vă rog să-mi scrieți pe e-mail sau WhatsApp.

Cu stima,

Mihai Man

Related posts