Riscurile unui acoperis metalic
Am sa va expun o situatie foarte neplacuta, pe care o intalnim destul de des.
Pe care cu totii o putem vedea atunci cand calatorim prin tara, in toate judetele tarii, daca ne uitam putin mai atent.
O situatie pe care nu si-o doreste nimeni, dar totusi va continua sa apara si in vitorul apropiat sau indepartat.
Si anume decolorarea , exfolierea vopselei, aparitia ruginei , deformarea formei colilor de tabla, infiltrarea apei prin acoperis, montajul defectuos.
Pozele de mai sus sunt de o lucrare, unde sa montat tabla achizitionata dint-un magazin de contructii, cunoscut la nivel national. Se poate vedea ca este vorba de loturi diferite de tabla, iar calitatea o vedeti si dumneavoastra. Aici avem cel mai bun exepmlu, de asa nu. Mi se ridica parun in varful capului cand vad asa ceva. Rugina, decolorare, exfoliere, tot pachetul de “beneficii”.
Acest lucru se intampla atunci cand cumparam un acoperis metalic din surse necunoscute, neconforme, fara sa stim originea si producatorul tablei, fara sa cerem fise tehnice, declaratii de conformitate, certificate de calitate, inainte de a achizitiona acoperisul. Sau contractam un mester sau o firma de constructii, care nu este specializata in montajul acoperisului metalic.
Daca facem acest lucru, riscam sa jucam la loterie cu propria noastra casa, pe banii munciti de fiecare in parte, si cu bataile de cap care vor urma. Unii oameni ne cauta sa le dam solutii la aceste probleme, si ii aud la telefon cu sunt disperati sau chiar plang.
Dar le luam pe rand pe fiecare in parte, sa le intelegem mai bine, ca sa stim cum putem preintampina acest tip de probleme.
Decolorarea
Este normal sa apara o decolorare a vopselei, dar acest lucru se va realiza in zeci de ani, uniforma pe toata suprafata acoperisului, si va putea fi vizibila cu ochiul liber doar dupa ce perioada de garantie asigurata de catre producator se va finaliza. In car contrar trebuie sa va contactati furnizorul pentru a va schimba invelitoarea metalica cu probleme, pe perioada garantiei.
Aceste decolorari apar in general la acoperisurile achizitonate de la anumiti producatori recunoscuti pentru caliatea slaba a tablei pe care o preseaza si comercializeaza, ii puteti gasi pe diferite forumuri sau alte sait-uri unde oamenii isi spun necazurile.
In domeniu nostru, chiar sunt glume la anumite reclamame care iti zic ca acoperisul lor te tin “N” generatii sau “N” vieti, toate sunt valabile si bune ” Atata timp cat nu traiesti mult”.
Mai grave sunt situatiile cand cumperi din stocul disponibil un acoperis dintr-un depozit, magazin, sau un magazin cas & carry.
Iar componenetele acoperisului sunt de la producatori diferiti, de cele mai multe ori nici macar nu sti cine le produce, de unde sunt importate, cand sunt produse, detaliile tehnice ale produselor. Dar tind sa va atraga promotiile, pretul accesibil, si faptul ca le puteti achizitiona pe moment, fara sa mai asteptati sau sa cautati alte variante.
Aici apar cele mai multe probleme, nu ai un certificat de garatie, nimeni nu iti garanteaza nimic. Nu sti cui sa te adresezi, sa te ajute. Depozitele cumpara de obicei de la cine le da cel mai bun pret in momentul respectiv, poate nici macar ei nu mai stiu cine a produs acoperisul dumneavoastra. De multe ori sunt oferte in piata pentru produse importate din China, India, sau alte locuri, la preturi incredibil de mici, dar incredibil de riscante. Pentru ca nu sti ce cumperi, si iar joci la loterie. Dar asa cum sunt oameni carora le plac jocurile de noroc, mereu se vor gasi clienti si pentru asffel de produse.
Depozitele pot cumpara coamele de la un furnizor, profiele fronton de la altul, tigla metalica de la altul, si asa mai departe.
Ele pot arata la fel in momentul achizitiei, dar in timp se vor comporta diferit, in acest caz apar de obicei decolorari neuniforme. Iar acoperisul poate arata in timp, ca si un caine dalmatiam. Lucru care il putem obseva atunci cand calatorim prin tara, fara sa fim xperti.
Sa dau si una din casa.
La un client care avea acoperisul cumparat de la noi in 2014, am intalnit o situatie nemaintalnita. Langa casa lui era un asanumit depozit improvizat de unde se descarca/incarca stabilizantul (acel amestec de ciment, aditivi, etc) pentru drumul care urma sa fie asfaltat. Iar acoperisul era murdar de acel praf. Dupa cativa ani, sa finalizat drumul, clientul a incercat sa isi spele cu un jet de apa acoperisul, dar in partea de sud, acel praf sa cimentat oarecum pe acoperis, si a deterioriorat vopseaua. Dupa cum vedeti, in zona de suprapunere a colilor, temperatura a fost mai mare, iar cimentarea respectiva sa realizat mai puternic. Acoperisul a fost realizat din acelasi rulou de tabla, iar colile sunt din o bucata, fara suprapuneri pe lungime. Acoperisul nu prezenta probleme tehnice, cuprinse in certificatul de garantie, exfoliere, rugina, decolorare. Dar am schimbat acoperisul gratuit in 2021 fara nici un cost din partea beneficiarului, fiind in garantie, fiind si singurul acoperis cu care am avut probleme.
Exfolierea
Tabla cand pleaca din otelarie are pe ea o vopsea, care are anumite specificatii, adica este produsa pentru o anumita utilizare.
Vopseaua din poliester care trebuie sa aibe minim 25 qm (microni) pentru a fi utilizata la exterior, si tot ce are grosime mai mica sa va folosi doar la interior.
Sunt disponibile vopsele din poliuretan au grosimi de minim 30qm, si ele oricum au o durata de viata si garantie dubla fara de cele din poliester. Sun vopsele Greencoat ale celor de la SSAB Suedia, care au parametri tehnici similari cu cele din poliuretan, dar sunt mai prietenoase cu mediul.
Dar exfolierea nu apare la vopsele de mai sus, ci la cele care au grosimea mai mica de 25qm, sau nu sunt produse special pentru exterior. Iar motivul pentru care le vedeti pe case, este simplu, pretul mic. Iar daca nu suntem atenti la acest aspect, va poate da batai de cap.
Aparitia ruginei
Zincul este cel care va protejeaza acoperisul metalic, de aparitia ruginei. Zincul este aplicat printr-o baie a tablei decapate la o temperatura de topire al zincului , pe intreaga suprafata de tabla, pe ambele fete. Formele ca si niste cristalele din zinc vizibile cu ochiul liber, ne arata acest lucru.
Zincarea se poate realiza in forma pura de zinc, in aliaj cu Aluminiu sau Magneziu pentru a preveni patinarea zincului (pierderea unei anumite cantitati in timp). Este foarte importanta ca aceasta zincare sa fie realizata pe toata suprafata tablei, la aceasi grosime. Este bine ca tabla sa provina de la o otelarie cunoscuta, de renume, care are grija de acest aspect important.
De accea noi comercializam produse, care sunt fabricate din tabla fabricata de otelarii din Uniunea Europeana.
In cazul in care zincarea nu este realizata corect, la o grosime minima de 140 gr/mp zinc sa zicem, pe toata suprafata, va apare cu siguranta rugina. Dar producatorii seriosi cum sunt SSAB Suedia, nici macar nu produc rulouri de tabla, cu zinc sub 275 gr.mp. Iar ce va recoamand eu este sa mergeti pe mimim 275 gr.mp zinc, 185 gr./mp AluZinc, sau 150 gr/mp ZincMagneziu.
De exeplu pot sa ma declar un fan al tablei cu acoperire de aliaj ALUMINIU –ZINC-SILICIU proportie 55%-43,40%-1,6%,concentratie 185g/mp. Tabla disponibila in grosimi de 0.5mm, 0.7mm, 1mm, pe care o livram in forme de tabla cutata, click, piese speciale. Cred ca in jur de 20 000 mp livram anual, care arata dupa multi ani fara urme de patinare sau orice urma de uzura. Aici aveti o hala facuta in 2013, in judetul Alba, si puteti vedea cum arata dupa 9 ani.





Am mai intalnit ca rugina sa apara in zona de cutare al modulului. Tabla a fost deteriorata pe linia de productie, in momentul presarii.
In fabricile unde producem acoperisurile care le livram, la presare se pulverizeaza ulei mineral, care nu permite zgarierea la presare, si aparitia unor astfel de probleme.
SSAB Suedia ne spuneau ca unul din factorii care mai pot fi, ar fi materialul din care este facuta tabla. Din analizele lor au descoperit ca unele table sunt produse din scrap (fier reciclat), sau fier care nu are compozitia chimica buna, iar la presare apar microfisuri ale materialului. Ei fiind printre singurii din lume care produc tabla doar din minereu de fier, avand la dispozitie si cel mai bun minereu de acest tip.
Dar nu uitati ca zincarea este foarte importanta, si nu neglijati acest aspect. Informati-va si aflati ce grosime de zinc aveti pe acoperisul care urmeaza sa il achizitionati. Sunt o multime de oferte si de producatori care nici macar nu specifica acest lucru, ba chiar o dau la intors cand li se cere documentele de origine ale tablei, care sa arate cat zinc are tabla lor, de parca ar fi ceva secret de stat.
Deformarea formei colilor de tabla
Cauzele aparitie deformarii, pot fi mai multe, iar de cele mai multe ori cauza este grosimea mult prea mica a tablei.
Iar cand o tabla este prea subtire, ea nu poate avea rezistenta mecanica la incarcarile de vant, zapada, la dilatatiile si contactiile ce au loc in timpul anilor. Si incepe sa se deformeze, uneori chiar sa cedeze.
Aici puteti vedea tablele cu grosimi de 0.25mm – 0.4mm, pe care le intalniti in magazine si pe internet, grosimi de la care nu putem avea asteptari mari.
Am mai intalnit table facturate la o anumita grosime, dar in realitate grosimea era mult mai mica, sub pretextul ca grosimea de pe factura poate avea toleranta negativa. O minciuna totala, otelariile livreaza ceea ce se comanda. Sunt situatii in care nici macar nu este specificata grosimea in factura. Va rog sa cereti un micrometru de la un prieten, sau cumparati-va unul , costa 40-60 de lei unul hobby, dar puteti evita o teapa de zile mari.
Noi garantam ca grosimea produselor noastre, este cea reala, fara toleranta negativa, in caz ca gresim, refacem toata comanda.
Am intalnit situatii in care cauza era letuirea incorecta, fixarea in suruburi incorecta, montajul pe lemnul umed care la uscare se deformeaza. Trebuie atentie la aceste lucruri, in caz contrar rezultatul nu va fi cel dorit.
Chiar daca bugetul nu va permite sa cumparat lemn uscat, cumparati-l inainte cu una sau doua luni inante de montaj, asezati-l pe o suprafata deapta, cu spatiu intre capriori delimitat de niste leaturi. Intr-un loc aerisit, intrun loc in care bate soarele pe piesele din lemn.
Se va lucra mai bine, fiind lemnul mai usor, si nemaiavand deformarile din timpul uscarii. Nu sunt exper in dulgherie, dar vad aceste asptecte zi de zi pe santiere, si vad beneficiari suparati din cauza acestor lucri care se vad ulterior montajului. Iar ulterior nu mai puteti face nimic, decat sa demontati si sa montati din nou.
Mai jos aveti o poza cu o pazie inbracata in profile din tabla faltuite in partea de sus, montata pe lemn verde, iar dupa uscare vedeti cum a deformat forma profilelor. Nu arata estetic deloc. In acest caz, puteti scoate suruburile de fixare, asezati corect tabla si fixati din nou in suruburi, dar in aceleasi gauri date in tabla.

Infiltrarea apei prin acoperis
Cauzele sunt multiple, poate fi panta prea mica pentru invelitoarea aleasa, montajul defectuos, profile de inchidere realizate incorect, condensul vaporilor de apa …
Fiecare tip de invelitoare, metalica, ceramica, oricare ar fi ea, are o panta minima sau maxima la care se recomanda montarea.
Sa luam exemplu un acoperis care are o inclinatie de 6 cm/ml, si se monteza o tigla metalica presata cu cuta de 2 cm la lungimea modului de 35 cm. Invelitoarea va anula 6 cm din inclinatie, iar inclinatia reala al fiecarui modul va fi 0, iar de acolo incepe “distratia”. Nu radeti, ca am vazut multe astfel de lucrari.
Aveti aici un exemplu, unde binenteles ca sa intervenit cu asanumitele “solutii” , silicon, spuma, benzi etansare. In casa scarii erau urme de la infiltratii pana la parter, urme de rugina de la armaturile blocului,in apartamentul de la mansarda dupa 10 ani nimeni nu a avut curajul sa se mute, pentru ca erau negrii peretii. Dar in asftfel de situatii, poate sa se fi deriorat si lemnul. Pericolul fiind mult mai mare decat doar infiltrarea apei.
Binenteles ca asociatia de locatari, cauta cel mai bun pret, pe care cu siguranta l-au gasit, ca doar asta au cautat si la ultimele “reparatii “.

Sliconul nu e o solutie, sa stiti. Da, sunt anumite produse care se pot folosi pentru etansare, care fac lipite chimica, rezistente la UV, rezistente in timp. Dar nu inlocuiesc inchiderile prin faltuire.
Va mai pun niste poze mai jos, sa va minunati putin. Doar asa sa vedeti , ceea ce numesc eu “inventii dureroase”, pe care le-am intalnit .
La montajul defectuos sunt foarte multe situatii, si veti fi uimiti sa vedeti cat de inventivi pot fi unii oameni.
Suruburi date pe langa suportul de lemn, uneori scoase si lasata o gaurica mica, dar suficienta pentru infiltrarea apei.
Inbinari pe langa hornuri montate cu silicon, masticuri, benzi burilice, sau te mai miri ce. Pe langa horn exista o singura solutie buna, dovedita in timp de sute de ani, care o recomandam, si care functioneaza de minune, FALTUIREA.
Orice produs chimic de lipire sau etansare, are o durata de viata limitata, dar faltuirea corecta nu.
Faltuirea va tine atat cat va tine tabla.
Am mai intalnit situatii in care acoperisul era montat corect, dar nu era lasat spatiu de ventilatie, iar vaporii au condensat sub acoperis. Si de aici puteti trage concluzia ca sa format apa, mucegai, structura de lemn al acoperisului afectata.
Sau membrana antocondens era sparta, deteriorata, de proasta caliate. Care binenteles a favorizat accesul apei.
Ventilatia acoperisului, indiferent de natura lui (tabla, ceramica, beton, sindrila bituminoasa) este extrem de importanta mai ales cand vobim si de mansardarea acoperisului.
Am intalnit o multime de lucrari la care era montata sindrila bituminoasa, fara membrana anticondens, fara spatiu de ventilatie. Montat conform specificatilor comerciantului de sindrila, conform caruia sindrila nu face condens ca si tabla si nu sunt necesare . Dar dupa cativa ani, in special de asupra bailor, capriorii incep sa cedeze si se rup. Binenteles ca si mucegaiul e prezent in casele oamenilor de ani buni.
Iar beneficiarul trebuie sa refaca structura acoperisului, sa schimbe invelitoarea, pe banii si pe nervii lui binenteles.
Cand vedeti primele semne de infiltratii, urme de condens, capriori umezi, pete pe perete, chemati un specialist. Chiar daca va cere o anumita suma de bani pentru deplasare, nu ezitati sa ii chemati. Oamenii buni nu sunt gratis, asa sa stiti.
Poate ajuta si citirea unor pareri pe forumuri, dar mie personal imi place sa imi iau informatiile doar de la oameni cu experienta in domeniul despre care discuta. Pentru mine asta insemna credibilitatea informatiei pe care o primesc.
Informati-va, din mai multe surse credibile de informare, pentru a fi siguri ca luati decizile corecte pentru nevoile dumneavoastra. Locuiti cu familile voastre in aceste locuinte, si probabil va doriti sa fiti fericiti si in siguranta.
Asa ca nu faceti experimente, lasatii pe alti sa le faca. Cautati oameni competenti, produse de calitate, probail veti plati cu 10-20% mai mult, dar nu veti regreta.
Cei mai multi clienti cauta prima data “pretul cel mai bun” si eventual dupa aia cateva informatii. Eu va recommand sa cautati multe informatii, si ulterior in baza informatilor acumulate sa cautati un pret corect pentru ce doriti.
Cand am timp, voi mai continua sa complectez cu informatii.
Ma bucur ca ati citit pana aici, si sper sa va fie de folos timpul acordat citirii acestui text.
Daca ati gasit greseli, sau lucruri cu care nu sunteti de acord, va rog sa imi scrieti pe mail sau watsapp.
Cu stima,
Mihai Man